Op het Loo in Wierden zijn restanten van vroeg neolithische nederzettingen gevonden, grondsporen van langwerpige huizen. Ook hebben er grafheuvels gelegen in het Wierdense Loo en Hoge Hexel. Deze zijn aan het eind van de twintigste eeuw door onkunde vernietigd. Ook zijn er vroegmiddeleeuwse woningen aangetroffen in het Loo.

Het erve Aaltink was een groot erve, ooit een havezathe. Het bestond in 1601 (8-0-0) uit zestien molder (mud) land, waarvan vier dagwerk hooiland. In 1602 was twaalf mudde beseyt (bezaaid) en vier mudde woest. In 1602 werd het erve Aeltynck genoemd, in 1475 Alting en in 1980 Dinahoeve. In 1601 is Huis Almelo de eigenaar van het erve Alerdinck en ze moeten garven als tienden afgeven. De grootte is dan negen mud gezaaid (gesey) land en vier dagmaet hooiland. In 1475 is het erve Alting twee schepel en ze betalen drie gouden regalen. In 1953 wordt het erve Aaltink de Dinahoeve genoemd en is Dekkers de bewoner. In 2017 is Heutink de bewoner.

Het erve Aaltink ligt aan de Götte, een waterleiding, de Huurenengoot genoemd. Aan de zuidoost kant van het erve was een grafveld want er zijn urnen gevonden tijdens graafwerkzaamheden. Later is men op de boerderij gaan weven en werd het erve de Wever genoemd.

Het lijkt een verzameling van namen en verhalen. Maar ze hebben één ding gemeen, en dat is de naam van Aalder en zijn Huis: Aelerding ofwel Aaltink. Altink, Alink, Aalders en Van Aalderen zijn ook een afgeleide van de naam. De Aaltinks in Nijverdal, Stokkum en Holten zijn via Elsenerbroek vanuit Wierden en Deldenerbroek in hun huidige woonplaats terechtgekomen. In dit boek staan de gegevens van de erven en landgoederen waar eens mijn voorouders woonden of nog in eigendom zijn van familieleden. Het gaat vooral over de familie Aaltink in de Huurne waar alles eens begonnen is.

download